Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

 

 

 

 

 

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)

Helyi termék, helyi szolgáltatás, helyi érték
 
Az ÚMVP legfontosabb célja a vidéki lehetőségek, a vidéki életminőség fejlesztése, a vidék vonzóbbá, élhetőbbé tétele.
Emlékszem még arra a nem is olyan régi időkre, amikor hétvégén a helyi boltban vásároltunk be mindent, ami egy négytagú család heti élelmiszerszükségletét jelentette. Majd a kosárnyi és szatyornyi termékkel hazasétáltunk.
Ma mindenki a hiper- és szupermarketek lelkes vásárlója, és bevásárlókosárnyi terméket szállít haza autóval, ami teljesen elképzelhetetlen, hogy egy hét alatt el is fogyjon. Persze mindennek megvan a gazdasági, a szociológiai és a pszichológiai magyarázata.
 
Mind a szakmapolitikai törekvések, mind pedig a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiánk (HVS) azt a fejlesztési célt emelték ki, hogy a helyben megtermelt termékek helyi igényeket elégítsenek ki, helyben kerüljenek megvásárlásra, helyi szolgáltatókat vegyünk igénybe.
Miért fontos ez?
A helyi termékek megvásárlásával, szolgáltatások igénybevételével helyi gazdaságunkat gyarapítjuk, helyi identitásunkat erősítjük, turisztikai attrakcióinkat, vonzerőnket növeljük.
 
A Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS helyi termékek- és helyi védjegy programjának keretében 2010 decemberében megrendezi a LEADER karácsonyi vásár rendezvénysorozatot.
Településeinken találkozhatnak helyi termékekkel, helyi szolgáltatókkal, kellemes karácsonyi hangulatban készülhetnek az ünnepekre.
Kísérjék figyelemmel hirdetéseinket, plakátjainkat, amelyken a vásárok pontos helyét és időpontján jelentetjük meg, reméljük, hogy minél több település kapcsolódik kezdeményezésünkhöz.
 
Szeretettel várjuk Önöket, kedves családjukat és ezúton kívánunk Békés és Boldog Karácsonyi Ünnepeket, és Sikerekben, fejlesztésekben gazdag boldog Új Évet!
 
 
 
Pergő Margit
elnök
 
 
Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, 8181 Berhida, Veszprémi út 1-3, 88/786-892

 

www.bakonyesbalaton.hu; iroda@bakonyesbalaton.hu

  

Kép

 

 

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesületet 22 Veszprém megyei település változást akaró, 65 aktív szereplője alkotja. A tagok: önkormányzatok, civilszervezetek és vállalkozások. Reményeink szerint a fejlesztések nemcsak nekünk, de megyénknek, országunknak, az európai közösségnek is értéket teremtenek

Gazdaságilag ezt a területet korábban, mint a szocialista vegyipar, építőipar, alumíniumipar és bányászat fontos bázisát ismerte az ország. A lakosság túlnyomó része gyárakban dolgozott. A rendszerváltással átalakultak a biztos munkahelyet jelentő nagyvállalatok, tevékenységi- és termékkörük jelentős szűkülésével a munkahelyek száma is drasztikusan csökkent. Jelenleg főként mikro- kis- és középvállalatokként működnek az fennmaradt részlegek. A területünkön elhelyezkedő volt katonai, jelenleg magánkézben lévő reptér polgári célra való hasznosítása az idegenforgalmi és más fejlesztéseket is erősítheti.

A mezőgazdaság részaránya számottevő, a területek a fenntartható gazdálkodás megvalósítására alkalmasak.

TERMÉSZETI KINCSEINK: A Natura 2000-ben nevesített területek, a Bakony védett természeti terület övezete, a veszprémi kistérségben az ökológiai zöldfolyosó, valamint a Balaton partja a tájkarakter megőrzés szempontjából kiemelt jelentőségű. További lehetőségeket tartogat a kiaknázatlan karsztvízbázis. A többcélú fejlesztés lehetőségét segítik elő a kedvező földrajzi és éghajlati viszonyok.
ÉPÍTETT KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGÜNK kiemelt potenciállal bíró elemei, a templomok, az emlékházak, a régészeti lelőhelyek, vízimalmok, amelyek akár egy túraútvonalon körbevezetnek a településeken, elmesélik történetünket a római kortól a honfoglaláson át napjainkig.
AZ INFRASTRUKTÚRA fejlettsége és minősége változó képet mutat. Új utak, közlekedési csomópontok épülnek, kialakulóban vannak ipari parkok és ipari területek. A szociális és szolgáltató ellátás közepes minőségű, a modern kommunikációs eszközök elterjedtségére is ez jellemző. Kiemelkedő potenciállal bírhat egy kerékpárút hálózat.
HUMÁN ERŐFORRÁS A lakosság korcsoportos összetételében stagnálás, illetve elöregedés figyelhető meg. Alap- és középfokú oktatási intézmények működnek a területen. A középfokú végzettségűek aránya kedvező és egyre több a piacképes felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember is. A közösségek összetartása megmutatkozik a civil szervezetek működésben, amelyek a hagyományok őrzését, a szabadidő hasznos eltöltését és az érdekképviseletet szolgálják.
Településeink:
 
Alsóörs
Balatonalmádi
Balatonfőkajár
Balatonfűzfő
Balatonkenese
Balatonvilágos
Berhida
Csajág
Felsőörs
Hajmáskér
Jásd
Királyszentistván
Küngös
Litér
Papkeszi
Pétfürdő
Sóly
Szentkirályszabadja
Ősi
Öskü
Tés
Vilonya